Wok-Fusion

Det er visse kombinasjoner som er helt uslåelige. Etter å ha reist litt rundt i Asia, skjønner jeg at det er få ting som kan banke et lag bestående av hvitløk, lime, chili, ingefær og kokosmelk.
Denne wokgryta som du skal få oppskriften på her, har jeg surra sammen sjøl etter å ha spist utallige varianter i Nepal, India, Vietnam og Malaysia. Jeg har kalt den for wok-fusion rett og slett fordi den smelter sammen mange matkulturer.
Et par ord om krydder først: Jeg er akkurat kommet hjem til Norge etter å ha gått bananas i noen indiske krydderbutikker. Fantastisk billig, og en himmelsk kvalitet. Men du trenger ikke dra til India for å handle. Finn deg en innvandrerbutikk, kjøp inn og legg krydderet på lufttette glass. Det sistnevnte er ikke helt uvesentlig. Jeg mener nok at alle som vil lage orientalsk mat bør ha et basisutvalg bestående av kummin, koriander, chilipulver, gurkemeie og kanskje garam masala. Det er ingen grunn til å kaste bort pengene på sagflis fra Black Boy, Hindu eller Santa Maria.
Ok, til sak.

Du trenger:

Olje, 1 finhakket rød chili, 2 ss finhakket frisk ingefær, 2-3 hakkede hvitløksfedd, saften av en lime, litt finhakket limeskall, 1 boks kokosmelk, 3 ts korianderpulver, 1-2 ts kummin, litt gurkemeie, salt, sukker og fritt valg av grønnsaker. For eksempel: Gulrøtter, blomkål, broccoli, poteter, løk, sjampinjong. sukkererter. Hiv gjerne på noen bambusskudd og vannkastanjer hvis du er i humør til det.

Slik gjør du det:

Hvis du vil bruke fettfattig kokosmelk er det helt greit. Foretrekker du den mer usunne kokoskremen, er det bare å kjøre på. Dessuten: Er du litt forsiktig i smaken, kan du jo prøve deg fram med chili og kummin uten å ta alt i på én gang 😉

Del og stek sjampinjongene til de er blitt redusert til små, gyllenbrune godiser. Sett til side. Skjær grønnsakene slik du ønsker dem, bruk fantasien. Store biter krever lenger woking. Hell litt olje i en rommelig wokpanne, full fres. Bland inn chili, limeskall , hvitløk og ingefær. Trikset med woking er å ta de harde grønnsakene først. Begynn med gulrøtter, la dem surre uten at det svir seg. Følg nøye med, rør! Deretter kjører du på etter hardheten: Poteter, blomkål, sukkererter, løk og broccoli. Husk at grønnsakene skal være crispy ved servering, ikke døde av varme. Nå er spørsmålet hvor tjukk du vil at sausen skal være. Følgende kan godt droppes dersom du er av den utflytende typen. Liker du sausen litt kraftig, strør du forsiktig en halv spiseskje med hvetemel over grønnsakene og rører inn (alternativt litt maizena utrørt i vann, blandet med kokosmelken, for de som ikke tåler gluten). Melet løser seg opp i fettet, akkurat som når du lager saus. Så er det bare å helle kokosmelken og limesaften over herligheten, deretter røre inn krydderet, salt og litt sukker. Sjampinjongen hiver du i til slutt, da blir den ikke så svampete.
Volumet på denne retten kan du regulere opp og ned med mengden kokosmelk. Strø gjerne litt frisk, hakket koriander over før servering, det ser ganske stilig ut. Ris må til.
Dette er faktisk ganske sunt. Og godt. Ingen dårlig combo.

3 kommentarer om “Wok-Fusion

  1. Var det dette jeg fikk da jeg var hjemme? Det er litt farlig å la seg inspirere her inne når jeg lever på budsjett, men god mat er godt humør, så det er investeringen sin det! JA til alltid å velge de beste tomatene=) Forresten, fancyfancy design du har fått deg!

    1. Jepp. Du spiste dette sist gang jeg wok’et. Bra holdning, kjøp gode tomater og mindre sjokolade. Alt handler om å prioritere

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s