Chef’en har talt

 

– By the way, Peter is cooking tonight.

– What? Are you kidding?

Denne samtalen fant sted på restauranten The Providores i London for noen år siden. Deltagere var kelneren og meg. Førstnevnte hadde fått snusen i at jeg var litt over gjennomsnittet interessert i mat. Og nå fortalte hun meg altså at den verdensberømte tv-kokken, skribenten og matstylisten Peter Gordon var på kjøkkenet akkurat denne kvelden. Det endte på aller beste vis. Jeg fikk omvisning i de innerste gemakker, pratet med chef’en sjøl og endte opp med to signerte kokebøker. Kult…

Oppskriften jeg byr på i dag har jeg rappa fra New Zealand/London – baserte Peter Gordon. Og jeg har – ubeskjedent nok- flikka litt på den. Gordon er en av mine absolutte favoritter og jeg anbefaler mer enn gjerne bøkene ”A world in my kitchen” og ”Cooking at home with Peter Gordon”.  Sjekk også hjemmesiden hans.

Nuvel. Det skal handle om ratatouille, om enn i en litt spesiell variant.

Bli med på tur i det landskapet som er Gordons spesialfelt – crossover.

Du trenger:

Olje, 1 stor og feit squash, én like voksen auberginer, 2 mellomstore rødløk, 3 fedd hvitløk, 1 liten rød paprika, 6-7 flådde og hakkede tomater (eller en drøy boks), litt ketchup, et dryss oregano, salt, pepper. Til humus trenger du: 1 boks kikerter, saften av 1 lime, 1 fedd hvitløk, 1 ss tahin (kan droppes) og litt salt.

Slik gjør du det:

Skjær den feiteste delen av aubergineren og squashen i 1/2 cm tykke skiver. Du trenger altså de skivene som er 4-5 cm i diameter,  resten av grønnsakene beholder du til sausen. Stek skivene til de er gylne og møre, sett til side. Finhakk løk og hvitløk og la det surre i olje. Hiv opp i hakket paprika og resten av aubergineren som du også har hakket, til slutt resten av squashen, finhakket. La alt surre til det er mykt, før du tilsetter tomatene og ketchupen. Nå er det viktig å redusere. Kok dette ned til ratatouillen er tykk og god – ellers vil du angre! Tilsett salt, pepper og oregano til slutt.

Så begynner moroa.

Finn fram et bakepapir og legg det på et stekebrett. Nå skal du lage stabler. Legg lagvis én skive auberginer, deretter ratatouille, én skive squash, et nytt lag med ratatouille. Kanskje du skjønner hvorfor sausen må være tykk… Fortsett til du har fått en høy og fin stabel. Men ikke bli overmodig, husk at dette skal over på tallerken før servering. Sett de ferdige stablene i ovnen og hold dem varme på ca. 100 grader fram til servering.

Humusen er enkel: Hell vannet av bønnene, men ikke kast det. Hiv alle ingrediensene i hurtigmikseren. Og kjøyr. Juster tykkelsen med vannet fra bønnene, denne varianten skal være ganske rennende.

Jeg vil nå tippe at du har en god del ratatoille igjen i gryta. Ta stavmikseren og kjør blandingen til en jevn, fin saus og la det småputre. Så tar du stabelene ut fra ovnen, transporterer dem forsiktig over på tallerkener og heller humus over toppen. Server med stekte potetbåter og den deilige, røde sausen.

Denne retten laget jeg første gang på en tradisjonell familiesammenkomst vi kaller ”Høstjakta”. Og jeg kan glede dere med at førstkommende fredag skal svoger Tor og jeg stå hele dagen på kjøkkenet igjen. I år heter det rimelig nok ”Vinterjakta”, siden vi er litt forsinket.

Jeg tror det blir mye god mat – og moro. Følg med.

En kommentar om “Chef’en har talt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s