Et sus av ørkenvind

En takterrasse. Stjernehimmel. En fløyelsmyk og varm sommerbris som legger kappen sin rundt deg og stryker mot solbrent hud. Godt selskap, god drikke. Og nystekte falafler. Sånn kan kvelden oppleves i Egypt. Eller hvilket som helst land i Midtøsten, for den saks skyld. Hver gang jeg spiser falafler, kommer litt av denne gode følelsen tilbake. Jeg har spist falafler så å si i hele verden. Men de er og blir signaturen til Nord-Afrika og Midt-Østen.

Noen ting tar traurig lang tid. Spørsmålet da er om det er verd ventetiden. Og innsatsen. Når det gjelder falafler, er svaret ubetinget ja. De krever litt innsats, men leverer tilbake tifold. Falafler er basert på de ofte undervurderte kikertene (chick peas), full av gode proteiner. De er på mange måter Midtøstens grovbrød. Det alle må ha og de fleste har råd til. Har du sjansen, anbefaler jeg deg å prøve en varm falafel rett fra frityrgryta. Himmel. Det står i Bibelen at israelittene lengtet tilbake til Egypts kjøttgryter. Dette må være en feiloversettelse. Det var nok falaflene de savnet.

Dette prosjektet er ikke vanskelig, men sett gjerne av en søndag, eller noe sånt. Det meste av ingrediensene finner du i en innvandrerbutikk. Billig, billig. Bare én liten ting: Husk å begynne dagen i forveien, med å legge kikertene i bløt. Og aldri, aldri, aldri prøv å bruke kikerter fra hermetikkboks. Da går det rett i rennesteinen.

Server gjerne sammen med salat, varme pitabrød, yoghurtdip eller tzatziki.

Du trenger:

Til falaflene: 1 kg tørkede kikerter, 1 stor bunt frisk bladpersille, 8-10 fedd hvitløk, 2 store gule løker, 1 ts bakepulver, 1-2 ts chilipulver, 6 ts korianderpulver, 6 ts malt kummin, 4 ts salt.

Til dip’en: 1 beger matyoghurt,  1 ss lettrømme, salt, sukker, saften fra en lime, 1 ss finhakket, frisk ingefær, 2-3 ts garam masala krydder.

Slik gjør du det:

Skyll de bløtlagte bønnene godt og ha dem i en STOR bolle. Grovhakk løk, hvitløk og bladpersille og bland alt inn i bønnehaugen sammen med krydder, salt og bakepulver. Denne blandingen kjøres to ganger på kjøttkvern til du får en jevn, lysegrønn og deilig farse. La stå og hvile en times tid i kjøleskapet.

Har du frityrgryte, er det en fordel. Men du kan også fritere falaflene i en vanlig gryte med olje, eller du kan steke dem i panna. Sistnevnte gir dog ikke en like sprø og lekker opplevelse. Vel, vel.  Olja skal holde ca. 180 grader. Form falafler med et falafeljern, eller bruk en spiseskje og hendene. Farsen er temmelig letthåndterlig. Falaflene stekes i 2-3 minutter til de er gyllebrune. Smak så fort du klarer! Hjemme hos oss er det kø foran frityrgryta når de første eksemplarene dukker opp av oljehavet.

Dip’en er overhodet ikke mystisk. Finhakk ingefæren, og da legger jeg trykk på fin, og bland den sammen med resten av ingrediensene.

Det fine med falafler er at de egner seg utmerket til frysing. Denne porsjonen gir deg et solid lager. Og da er det plutselig ikke så komplisert å hente fram Midtøstens kjærlige ørkenvinder, ved første og beste anledning.

En kommentar om “Et sus av ørkenvind

  1. Har fått en del spørsmål om hva jeg ønsker meg til bursdagen min, er det lov å ønske seg dette?:

    Et glass salsa verde
    Et glass balsamicodressing á la vinterjakt

    NAM NAM

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s