Færra te’ Mexico

Stedet: Et gammelt lager på Tveita i Oslo. Året: 1991. Funnet: En kokebok fra Sør-Amerika, skrevet av en norsk misjonær.

Jeg var egentlig på jakt etter kontorrekvisita. Men falt i stedet i staver over eksotiske oppskrifter. Det var slik jeg oppdaget guacamole. Som den gangen var en liten åpenbaring. Siden har jeg inntrykk av at taco er blitt en slags helgenasjonalrett her i landet. Hvor altså guacamolen inngår som et naturlig tilbehør i combo med gullrekkka på NRK. Men den fremstår ikke alltid like delikat når Ola og Kari trikser med avokadoene. Det finnes imidlertid noen gode råd. Og det finnes andre sammenhenger hvor denne latinoen hører hjemme. For eksempel sammen med chili con carne. Mer korrekt: Chili sin carne, siden vi dropper kjøttet. Du kan også gi chilien et ekstra piff, med et lokk av maisbrød. Da går det rett vest. Altså til Mexico.

Du trenger:

Til guacamolen: 5-6 modne avokado, 1 lime, 3-4 fedd hvitløk, god olivenolje, ½ medium  stor finhakket purre, 1 ts tacosaus eller litt tabasco, salt og litt sukker.

Til chilien: 2 dl røde linser, 3 bokser red kidney beans, 3 bokser grovhakkede tomater, 1 stor rød paprika, 1 rød chili, 2 medium store løk, 5 fedd hvitløk, 2 ss tomatpuré, 3 ts korianderpulver, 2 ts kumminpulver, salt.

Til maisbrødet: 4 dl maismel, 2 ss hvetemel, 2 ts bakepulver,  1 ts kanel, 2 dl melk, 2 store egg, 2 ss olje, 75 gram revet ost, salt.

Slik gjør du det:

Guacamole: Noe av greia er å finne de riktige avokadoene. Det gjør du som oftest ikke ved å kjøpe Bamas såkalte spisemodne, rådyre modeller pakket i unødvendig plastemballasje. Igjen; innvandrerbutikk. Klem forsiktig på de mørke, myke, men likevel faste avokadoene. Kommer det ut litt saft ved stilkfestet, er du på den sikre siden. Del avokadoene i to, vipp ut steinene, men behold én av dem. Skrap ut kjøttet med en spiseskje, over på en flat tallerken. Klem straks limsaften over avokadoene og sprinkle med god olje.  Limesaft forebygger at avokadoene blir brune. Press hvitløksfeddene over, dryss med litt salt og en liten dæsj sukker. Så kommer greia: Mos alt sammen med gaffel. Nei, nei, nei. Ikke tenk på å bruke hurtigmikser eller kjøkkenmaskin. Det blir bare trått, seigt og guffent. Håndmakta er hele clouet. Rør inn finhakket purre, smak forsiktig til med tabasco eventuelt litt mer salt og sukker. Ha over i en bolle og putt en avokadostein opp i. Da blir ikke guacamolen så lett brun (sier i alle fall myten). Sett i kjøleskapet i påvente av at chilien skal bli ferdig.

Chili sin carne: Hakk løk, hvitløk, paprika og chili. La surre i olje i en stor gryte til mykt og gyllent. Tilsett tomatboksene. Hell vannet av bønnene, men ikke kast det. Hiv kindneybeans opp i gryta, deretter de røde linsene. Hele moroa med røde linser er at de trenger kort koketid, ca. ½ time. Etter hvert som dette koker og tykner, sper du med vannet fra bønneboksene. Chilien skal dog ikke være for utflytende. Mot slutten smaker du til med tomatpuré, tilsetter krydder og salt. Hell chilien opp i en smurt, ildfast form.

Maisbrødet: Bland alle de tørre ingrediensene. Visp sammen melk, egg og olje for seg. Bland alt til du får en fast fin deig. Form ganske tynne flak av deigen med hendene (husk mel på lankene) og legg dem ut over chilien til du har dekket hele forma. Dryss ost på toppen. Stekes i ca. 25 minutter i ovnen.

Madre mia! Nå er det bare å færra te’ Mexico. Ta eventuelt noen tacochips med på veien.

3 kommentarer om “Færra te’ Mexico

  1. Dette fikk jeg sykt lyst på nå. Chillien er noe av det tristeste (mat sett) å gå glipp av når det ikke ble hyttetur.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s