India i Afrika

Hvis dette er smaken av Marrakech. Vel, som engelskmennene sier: Count me in.

Jeg jobber som tidligere nevnt litt med å utvikle det østlige repertoaret mitt. Og noen ganger snubler man bare over ting slik at man spør seg; hvorfor har jeg ikke tenkt på dette før. Her er stikkordet appelsinjuice. Jeg er over snittet interessert i å lese kokebøker og oppskrifter. Stor var gleden da jeg fant denne curryen som visstnok stammer fra Marrakech. Som jo er i Afrika, men som smaker like mye India. Curryen er smekkfull av godsaker som får meg til å tenke på et travelt marked yrende av folk og med basarer hvor  stabler av frukt, grønnsaker og krydder dundrer inn i netthinna di. Har aldri vært i Marokko, men jeg har vært på noen markeder rundt om i verden. For eksempel i Mumbai, hvor jeg shoppet krydder til øyet ble stort og vått, og ganen gjennommarinert etter prøvesmaking. Her fant jeg vindalo-blandingen som jeg har kvikket opp denne curryen med. Har du ikke den, funker det fint uten.

Du trenger: 2 søtpoteter, en gul løk, 1 boks kikerter, 2 gulrøtter, 1 grønn paprika, 1 rød paprika, 1 squash, 300 gram frisk spinat, 1 auberginer, 6-7 ss god olje, 3 dl god appelsinjuice, 1 pose mandelskiver (sånn som brukes til kakepynt), 4 fedd hvitløk, 2 ts korianderpulver, 1 ts chilipulver, 1 ts spisskummen, 1 ts vindalo-blanding, 1 ts kanel, 2 ts gurkemeie, salt og sukker.

Slik gjør du det: Rens grønnsakene og kutt dem i terninger, grovhakk spinaten, skyll kikertene, løken deles i halvmåner. Ta halvparten av olja i ei stor gryte og surr grønnsakene, de hardeste først, sammen med kikertene. Vent med squashen og spinaten. I ei lita gryte varmer du opp resten av olja sammen med finhakka hvitløk og krydderene. La det surre litt og hell blandinga over grønnsakene. Tøm over juicen og rør det hele sammen. La det småputre til grønnsakene begynner å bli møre, da først hiver du inn squashen som ikke skal ha så lang tid før den er passe mør. Fem minutter før servering rører du inn spinaten og mandler og lar det hele koke et par minutter.  Det underlige er at dette ikke blir tynt og suppete, men at juicen og krydderne går sammen i en deilig saus. Smak avslutningsvis til med salt og litt sukker.

Serveres med ris og annet orientalsk digg som raita og chutney. Og straks hører du stemmesurret fra de mange basarene. I alle fall i fantasien. Ikke glem å prute…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s